Onze winkels Onze winkels Onze openingstijden Openings tijden Vind jouw winkel Vind jouw winkel Onze horeca
Terug naar overzicht

Wie Aa zegt moet ook Be zeggen

In de terugkerende reeks ‘wie Aa zegt moet ook Be zeggen’ gaan we in gesprek met de verschillende ondernemers, managers en werknemers van de AaBe Fabriek. Want naast het hoe, wat en waar, vinden wij het heel belangrijk dat jullie ook het ‘wie’ achter de Aabe Fabriek kennen. Wie zijn die mensen die hun ondernemingen geopend hebben in de AaBe Fabriek en er nu elke dag staan om jullie, de bezoeker, van alle gemakken te voorzien?

Ronald en Sandra zijn jeugdliefdes van elkaar en franchisen samen de Leen Bakker in de AaBe Fabriek. We gingen met ze in gesprek om ze te laten vertellen over Leen Bakker, Aabe Fabriek, zichzelf en natuurlijk elkaar. Maar eerst; wie zijn Ronald en Sandra?

Ronald is geboren in Den Haag en zat, voor Leen Bakker, in de gereedschappen en is, samen met zijn vrouw Sandra, mede-eigenaar van de Leen Bakker. Sandra was voorheen stewardess, samen zijn ze – speciaal voor de Leen Bakker – naar Tilburg verhuisd. Hier hebben ze inmiddels drie kinderen, twee poezen en één passie; hun winkel!

Ze zitten inmiddels al zo’n drie jaar in het huidige pand, maar opgeteld zijn ze toch al zo’n 20 jaar bezig in de AaBe Fabriek. Wat toen een tijdelijk onderkomen zou zijn (waar nu de Swiss Sense zit) is uiteindelijk 17 jaar hun winkelpand geweest. Was het het wachten waard? Ja, vinden ze zelf. “Het is zo gaaf dat de oude fabriek bewaard is gebleven, met alle historie die erin zit.”

Sandra is dan ook heel ‘AaBe minded’. Ze is veel bezig met de kracht en historie van het gebouw. Samen met Bert Jeucken (directeur vastgoedontwikkeling Rialto) is ze initiatiefnemer van de AaBe expositie. De vitrines met AaBe memorabilia bij de beiden entrees.

Ook heeft zij ervoor gezorgd dat tegenwoordig de nieuwste collectie AaBe-dekens en plaids weer in de AaBe fabriek te koop zijn en heeft zij in samenwerking met een klein Tilburgs atelier AaBe- sjaals en omslagdoeken van AaBe ontworpen. Allemaal te koop bij Leen Bakker

“Het verhaal van de AaBe fabriek moet behouden blijven.” Sandra vindt het dan ook erg leuk om te zien dat er nog steeds ouderen binnenkomen die vroeger bij AaBe hebben gewerkt, vaak vergezeld en ondersteund door hun kinderen, om gewoon even te kijken, oude herinneringen op te halen en om oude bekenden te treffen. Voor die oud AaBe’ers wordt 21 september de AaBe-dag georganiseerd. Wil je hierbij zijn, of meer informatie hebben? Kijk dan even op: https://www.aabefabriek.nl/aabe-dag-2019/.

Ronald verteld me dat ze het ook belangrijk vinden om mensen te helpen op sociaal gebied. Zo werken ze op verschillende vlakken nauw samen met sterk Huis in Goirle, Ze doen veel voor Quiet (Tilburgse organisatie die zich inzet voor mensen in armoedesituaties), en momenteel werken ze hard mee aan het fantastische beddenproject van ‘Het elftal van de armoede’ die staan voor ‘Ieder kind in Tilburg een eigen bed’. Daarnaast zit Ronald in de selectiecommissie van ‘Mooi Zo Goed Zo’ en is hij lid van de raad van bestuur van Contour de Twern waar hij zich vooral bezighoudt met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Dat Ronald betrokken is moge duidelijk zijn. Naast dit alles is hij namelijk ook nog voorzitter van de winkeliersvereniging van de Aabe Fabriek en van de SFRT (stichting federatie retail Tilburg).

Het is misschien veel werk, al die ‘side-projects’, maar ze kunnen het prima doen door het sterke en superhechte team dat bij deze Leen Bakker werkt. Sommige medewerkers staan al twintig jaar in deze winkel. En dat merken de vaste klanten ook. Na 10 jaar toe aan nieuwe gordijnen? Grote kans dat dezelfde enthousiaste verkoopster je herkent en weer helpt. En dat is niet voor niks. Van de 160 winkels die Leen Bakker heeft in Nederland staat deze al jaren op nummer 1.

Naast de winkel, die zich voornamelijk richt op consumenten, is deze Leenbakker ook bezig met totaalinrichting. Bijvoorbeeld van bedrijfspanden, zorginstellingen of studentencomplexen. Deze worden door de Leen Bakker volledig ingericht met witgoed, keukenspullen, meubels en textiel. Er wordt altijd gezorgd voor een totaalplaatje. Ze gaan zelfs zo ver dat ze, indien nodig, ook buiten hun eigen assortiment kijken.

Het volgende project loopt overigens alweer: De buitenkant van de winkel. Als grote AaBe-fan hebben Ronald en Sandra ervoor gekozen om aan de buitenkant van hun pand de oude historie van AaBe weer tot leven te roepen. Hoe? Dat houden ze nog even geheim maar dat het spectaculair en bijzonder gaat worden is zeker.

Toch is het volgens Ronald en Sandra allemaal nog lang niet af. Tijdens de opening in 2014 zeiden ze al: “De AaBe Fabriek moet zo leven dat heel Nederland het kent.” Er is nog een weg te gaan dus, gelukkig zijn ze niet bang om wat hooi op de vork te nemen.

 

 

Deze artikelen vind je bij:

Leen Bakker