Onze winkels Onze winkels Onze openingstijden Openings tijden Vind jouw winkel Vind jouw winkel Onze horeca
Terug naar overzicht

Wie Aa zegt moet ook Be zeggen

In de terugkerende reeks ‘wie Aa zegt moet ook Be zeggen’ gaan we in gesprek met de verschillende ondernemers, managers en werknemers van de AaBe Fabriek. Want naast het hoe, wat en waar, vinden wij het heel belangrijk dat jullie ook het ‘wie’ achter de Aabe Fabriek kennen. Wie zijn die mensen die hun ondernemingen geopend hebben in de AaBe Fabriek en er nu elke dag staan om jullie, de bezoeker, van alle gemakken te voorzien?

Vandaag spraken we met Ralph. Ralph zit niet alleen in de AaBe Fabriek als ondernemer van Pronto, hij is ook actief in het bestuur. Wij vroegen aan hem hoe hij nou in de Aabe Fabriek is begonnen en hoe het er nu voor hem uitziet.

Hoe is het begonnen?

Een jaar of vijf geleden zijn ze met Pronto in de AaBe Fabriek gekomen, toen nog aan de voorkant. Op dat moment leefde de AaBe Fabriek een stuk minder dan nu. Niet veel later, toen alles gerenoveerd ging worden, hebben ze met de winkeliersvereniging een professionaliseringsslag gemaakt. Dat was ook het moment dat Ralph aanschoof.

Dat er wat meer vastigheid in het bestuur van de winkeliersvereniging kwam op dat moment was maar goed ook. De ontwikkelingen gingen namelijk snel bij de AaBe Fabriek. Het winkelaanbod was de 30 inmiddels gepasseerd. Ralph is begonnen als secretaris in het bestuur  en nam na een korte tijd de rol van voorzitter op zich. De winkeliersvereniging bestond op dat moment uit vijf mensen, een voorzitter, penningmeester, secretaris en nog twee leden ter ondersteuning.

Toch merkte Ralph al snel dat het voorzitterschap niet helemaal zijn ding was. Hij is niet in de wieg gelegd voor al het politieke geneuzel dat komt kijken bij een nieuw winkelcentrum. Toen de penningsmeester het te druk had en zijn functie neerlegde zag Ralph zijn kans schoon. Hij nam de rol van penningmeester op zich. Ronald (Leen Bakker) is toen voorzitter geworden en Jaap (Ketelhuis) secretaris. Tot op heden bestaat het bestuur uit deze samenstelling. Inclusief, momenteel, één ondersteunend lid.

 Samenwerkingen

Is het hard werken in het bestuur? Ja, soms wel, maar gelukkig zijn er partijen die ze ondersteunen. Bijvoorbeeld op het gebied van budgetbewaking, online marketing of voor de organisatie van toffe events in het winkelcentrum. Ze kiezen er hier bewust voor om langdurige relaties aan te gaan met deze partijen.
“De mensen die daar werken weten wie wij zijn, wat de AaBe Fabriek is en denken actief met ons mee. Dat kan alleen maar als je langere tijd goed met elkaar samenwerkt. Dat is voor ons heel veel waard, we willen het namelijk samen doen.”

Leuk voor iedereen

Dit draagt ook, mede, bij aan de prettige ervaring van bezoekers. Die ervaring gaat volgens Ralph namelijk verder dan ‘alleen’ winkels hebben. Zo was er laatst de AaBe-Quiz, waarbij bezoekers vragen konden beantwoorden over de AaBe Fabriek, als ze het goed hadden mochten ze aan het rad draaien en konden ze mooie prijzen winnen. “Dat voegt echt wat toe!”

Maar, voegt Ralph eraan toe, niet alleen de bezoekers moeten het prettig hebben bij de AaBe Fabriek, we vinden het belangrijk dat medewerkers het ook naar hun zin hebben.
“Zo hebben we laatste een gigantische barbecue gehouden voor iedereen die in de AaBe Fabriek werkt. Ongeacht wat je doet, hoe lang je hier werkt of hoe vaak. Iedereen was welkom. Daar kwam toch zo’n 75 man op af. Dat laat toch zien dat voor veel medewerkers de AaBe Fabriek meer is dan ‘slechts een baantje’. En daar willen we voor gaan; we moeten het toch samen doen!”

Saamhorigheid

Die onderlinge saamhorigheid is een belangrijk streven voor het bestuur. Ook al zijn sommige winkels concurrenten van elkaar, ze zullen toch samen door één deur moeten kunnen. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Als bestuur proberen ze altijd om nieuwe bezoekers naar de AaBe Fabriek te krijgen, niet zozeer voor hun eigen ondernemingen, maar om het winkelcentrum naar het volgende niveau te tillen. Want als het beter gaat met de AaBe Fabriek, dan heeft iedereen daar profijt van. Zowel winkelier als bezoeker.

En het gaat goed met de AaBe Fabriek! Er is geen leegstand meer, en de bezoekersaantallen blijven stijgen. Dat is natuurlijk heel positief.

Toekomstdromen zijn er ook genoeg, zo zou Ralph heel graag een bord krijgen op de A58 die mensen naar de AaBe wijst. Voorlopig wil hij in ieder geval graag in het bestuur blijven. Hij heeft fijne medebestuurders, goede ideeën en staat écht voor wat ze bij de AaBe Fabriek aan het doen zijn.

 

Deze artikelen vind je bij:

Pronto Wonen