Onze winkels Onze winkels Onze openingstijden Openings tijden Vind jouw winkel Vind jouw winkel Onze horeca
Terug naar overzicht

Wie Aa zegt moet ook Be zeggen

In de terugkerende reeks ‘wie Aa zegt moet ook Be zeggen’ gaan we in gesprek met de verschillende ondernemers van de AaBe Fabriek. Want naast het hoe, wat en waar, vinden wij het heel belangrijk dat jullie ook het ‘wie’ achter de Aabe Fabriek kennen. Wie zijn die mensen die hun ondernemingen geopend hebben in de AaBe Fabriek en er nu elke dag staan om jullie, de bezoeker, van alle gemakken te voorzien?

Frank Huijbers van Primera. Aabe ondernemer van het eerste uur

Hoe word je eigenlijk franchiseondernemer van een Primera? Frank heeft veel gedaan voor hij aan dit avontuur begon. Hij was lange tijd inkoper voor Music Store en van Leest, in de hoogtijdagen van CD’s en DVD’s. Hij heeft, mede hierdoor, veel ervaring in de retail, zowel op de voorgrond als organisatorisch op de achtergrond. In Frank zijn woorden zat er in die business op een gegeven moment helaas “geen muziek meer”, mede door de opkomst van streamingdiensten. Daarnaast was Frank overigens nog een heuse radio dj. Bij Veronica en bij KX-radio heeft hij verschillende radioprogramma’s gepresenteerd, gaaf!

Om zich te oriënteren op zijn volgende stap heeft Frank een groot scala aan winkelketens bekeken. Hij wilde de retail in, maar moest dan wel als franchiseondernemer, zelfstandige of partner in een co-operatie aan de slag kunnen. Primera sprong hem snel in het oog. De diverse formule van de winkel sprak hem ontzettend aan. Het ene moment ben je bezig met een loterij, het andere moment ben je een postkantoor en kort daarna ben je tickets voor Pinkpop aan het uitdraaien.

Toen hij, ongeveer drie jaar geleden, een mail van Primera kreeg dat ze een optie hadden op een pand in de AaBe Fabriek ging het snel. Frank kende de AaBe Fabriek al en besloot toen maar eens te gaan kijken.., het was een ruïne. De overkant, waar Jetts en BCC zitten, bestond nog niet en het hoofdgebouw was nog in aanbouw. Toch zag Frank het al een beetje voor zich, de combinatie van woonwinkels en dagelijkse boodschappen. “Dat is eigenlijk best wel vet.”

Toch was de start aarzelend, het winkelcentrum was nog niet af en de wegen lagen open. Het was dus ook nog eens lastig te bereiken. Toen heeft Frank zichzelf wel even achter oren gekrabd. Maar hij vertrouwde, gelukkig, in zijn eigen visie; Een Primera past hier! Het moest een winkel worden waar mensen zich thuis voelen, iedereen die langskomt moet het naar zijn zin hebben.

Langzaam maar zeker kwam de AaBe verder af. Units werden gevuld, het bestuur werd op poten gezet en er werden acties verzonnen. Dat was het omslagpunt, vanaf dat moment was het iedere dag “rock & roll”. Dit was overigens nog anderhalf jaar vóór de ‘officiële’ opening van de AaBe Fabriek.

Een super ambitieus plan, die AaBe Fabriek, maar er liggen nog veel mogelijkheden. Aldus Frank. Het terrein van AaBe is namelijk vrij groot en leent zich voor veel meer dan alleen retail en horeca. Kijk bijvoorbeeld eens naar Strijp-S, waar ze maandelijks een ‘feel-good market’ neerzetten. Dat zou ook hier heel goed werken, en dat levert niet alleen wat op voor de ondernemers, maar is ook goed voor de algehele zichtbaarheid van de AaBe Fabriek. Daar ligt volgens hem nog wel een uitdaging.

Maar, Frank vindt ook dat de AaBe Fabriek zichzelf best een schouderklopje mag geven. Het winkelcentrum bestaat nog maar kort en ze doen het ontzettend goed. Kijk bijvoorbeeld naar de bezetting, waar veel winkelcentra met leegstand te kampen hebben, raakt de AaBe Fabriek alleen maar voller. Dat is vrij uniek in het huidige Nederlandse retaillandschap.

Frank heeft de AaBe meegemaakt van ruïne tot een zeer succesvol winkelcentrum. En met een bruisende Piushaven naast zich, waar nieuwe wijken, woontorens en nieuwe verbindingen naar AaBe komen, heeft hij er vertrouwen in dat dat succes voorlopig nog blijft doorzetten.

Deze artikelen vind je bij:

Primera